Ciasto
- 500 g mąki,
- 40 g świeżych drożdży,
- 250 ml mleka,
- 3 żółtka (białka zostawiamy – przydadzą się do masy makowej),
- 120 g cukru,
- 60 g masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- kilka kropel esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko do smarowania
Masa makowa (proporcja na 2 strucle)
- 500 g maku,
- ok. 1/2 litra mleka,
- 200 g cukru,
- 3 łyżki miodu,
- 60 g masła,
- 2 białka,
- 30 g blanszowanych, posiekanych migdałów,
- 30 g rodzynków,
- 30 g skórki pomarańczowej,
- 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
Dodatkowo
|
- Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać do głębokiej miski, wymieszać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Masło stopić, podgrzewając razem z pozostałym mlekiem.
- Wyrośnięty rozczyn przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte żółtka, wanilię i wszystko wymieszać. Wyrabiając powoli ciasto stopniowo dodawać ciepłe mleko ze stopionym masłem. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się gładkie, pulchne i lśniące. Uformować kulę i zostawić w misce, oprószonej mąką do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta.
- Mak opłukać i sparzyć wrzącą wodą (najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed planowanym przygotowywaniem makowców). Odcedzić wodę, po czym mak zalać mlekiem w garnku i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Odcedzić i dobrze odcisnąć mak (najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę), po czym zmielić dwu lub trzykrotnie.
- Masło stopić. Zmielony mak przełożyć do garnka lub głębokiej patelni. Dodać stopione masło, miód, cukier oraz bakalie i smażyć na wolnym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając. Masę ostudzić i wymieszać z rumem.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z zimną masą makową.
- Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę.
- Uformowane makowce przełożyć do form keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podchodzi do brzegów formy, posmarować wierzch strucli roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 40-50 minut (do suchego patyczka).
- Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowa-strucla-z-makiem-8 |