Opublikowane: 14 grudnia 2020
Share with:

Świąteczne (za)mieszanie

Już za chwilę, za dni kilka… rozpocznie się wielkie, świąteczne szykowanie! Zakupy, sprzątanie, gotowanie, ubieranie choinki i pakowanie prezentów – istne zamieszanie!

Dolny Śląsk ze względu na swoją historię i położenie geograficzne jest prawdziwą mieszanką kulturową, a sam Wrocław jest jego perełką różnorodności (w 2016 roku Wrocław został ogłoszony Europejską Stolicą Kultury). Hotel Europeum znajduje się w dzielnicy Czterech Wyznań, które również oprócz wpływów religijnych, oddziaływały także na kulturę, a dokładniej m.in. na kuchnię. Na naszych stołach wigilijnych pojawiają się dania ze wschodu i zachodu, z północy i południa. Dziś przedstawiamy kilka słodkich, bożonarodzeniowych propozycji takich jak: makiełki z Wielkopolski inaczej nazywane makówkami na Śląsku, kutię, która przybyła do nas ze Wschodu, struclę z makiem i pierniki przygotowywane w całej Polsce.

Wspólne pieczenie może okazać się świetną zabawą! Zachęcamy do upieczenia pierniczków razem z dziećmi, których wyobraźnia może w tym przypadku pofolgować z całą paletą kształtów ciasta i kolorów słodkiego lukru. Własnoręcznie zdobione, małe dzieła sztuki, mogą być idealnym prezentem dla najbliższych.

Czas pomieszać:

Drożdżowa strucla z makiem

Drożdżowa strucla z makiem Europeum Hotel

Składniki (proporcja na 2 strucle) wymiary formy 30×10 Sposób przygotowania:
Ciasto

  • 500 g mąki,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 3 żółtka (białka zostawiamy – przydadzą się do masy makowej),
  • 120 g cukru,
  • 60 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • kilka kropel esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko do smarowania

Masa makowa (proporcja na 2 strucle)

  • 500 g maku,
  • ok. 1/2 litra mleka,
  • 200 g cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 60 g masła,
  • 2 białka,
  • 30 g blanszowanych, posiekanych migdałów,
  • 30 g rodzynków,
  • 30 g skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • cukier puder
  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać do głębokiej miski, wymieszać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Masło stopić, podgrzewając razem z pozostałym mlekiem.
  3. Wyrośnięty rozczyn przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte żółtka, wanilię i wszystko wymieszać. Wyrabiając powoli ciasto stopniowo dodawać ciepłe mleko ze stopionym masłem. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się gładkie, pulchne i lśniące. Uformować kulę i zostawić w misce, oprószonej mąką do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta.
  5. Mak opłukać i sparzyć wrzącą wodą (najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed planowanym przygotowywaniem makowców). Odcedzić wodę, po czym mak zalać mlekiem w garnku i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Odcedzić i dobrze odcisnąć mak (najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę), po czym zmielić dwu lub trzykrotnie.
  6. Masło stopić. Zmielony mak przełożyć do garnka lub głębokiej patelni. Dodać stopione masło, miód, cukier oraz bakalie i smażyć na wolnym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając. Masę ostudzić i wymieszać z rumem.
  7. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z zimną masą makową.
  8. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę.
  9. Uformowane makowce przełożyć do form keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podchodzi do brzegów formy, posmarować wierzch strucli roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 40-50 minut (do suchego patyczka).
  10. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowa-strucla-z-makiem-8

 

Kutia

Świąteczna potrawa Kutia Europeum Hotel

Składniki: Sposób przygotowania:
  • 250 g pszenicy
  • 250 g maku
  • 300 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki) ( figi, daktyle-opcjonalnie)
  • 250 g miodu
  • 25 ml rumu
  1. Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem.
  2. Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutia im starsza, tym lepsza.

Źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kutia-47

 

Pierniczki

Pierniczki świąteczne Europeum Hotel

Składniki:  Sposób przygotowania:
  • 0,5 kg mąki wrocławskiej,
  • 25 dag miodu naturalnego (może być sztuczny),
  • 10 dag cukru,
  • 10 dag tłuszczu (masło, margaryna lub smalec)
  • 2 łyżeczki przypraw piernikowych,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 6 łyżek płynu (kawa lub woda).

Na karmel

  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka wody.
  1. W małym rondelku lub patelni z grubym dnem przygotować karmel. Wrzucić łyżkę cukru i wodę, podgrzewać aż otrzymany syrop cukrowy zmieni kolor na złotobrązowy, trwa to kilka minut.
  2. Ściągnąć garnek/patelnię z ognia, dodać gorący płyn, tłuszcz, cukier, miód, przyprawy, kakao. Podgrzewać aż składniki się rozpuszczą. Masę należy przestudzić, przelać do dużej miski lub najlepiej makutry, wbić jajko. Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodawać do masy w makutrze mieszając mikserem. Otrzymane ciasto będzie lekko kleiste.
  3. Na stolnicy podsypanej mąką wałkować porcje ciasta na grubość około 3 mm. Wycinać ciasteczka. Układać na blasze do pieczenia, zachowując odstępy. Ciasteczka podczas pieczenia urosną.
  4. Każdą porcję piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7-8 minut. Ściągać zaraz po upieczeniu i zostawić do ostygnięcia.

 

Źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierniczki-12

 

Makiełki

Makiełki Europeum Hotel

Składniki:  Sposób przygotowania:
  • 500 g maku
  • 1 szkl. mleka
  • 100 g miodu
  • daktyle
  • figi
  • skórka pomarańczowa
  • sok z cytryny
  • orzechy laskowe
  • aromat migdałowy
  • łyżka masła
  • kawałek pszennej słodkiej bułki
  • ok 1 szklanka mleka do namaczania
  • mandarynki
  • bakalie do przybrania
  1. Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie i miód. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy mak do odpowiedniej konsystencji i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Bułkę kroimy w kostkę i podsuszamy w piekarniku lub na suchej patelni, po czym zalewamy przegotowanym mlekiem.
  3. W salaterce układamy mak i bułkę na przemian, dekorujemy cząstkami mandarynek i bakaliami.

Źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makielki-1

A jeśli po prostu chcesz odpocząć, spędzić więcej czasu z rodziną, to przyłącz się do akcji #wspieramgastro i zamów swoje ulubione pierogi lub barszcz z uszkami w jednej z okolicznych restauracji.