Logo EUROPEUM HOTEL, Wrocław
Wielkanoc - jeszcze większe przygotowania

Wielkanoc - jeszcze większe przygotowania

  1. Europeum Hotel
  2. Hotel
  3. Blog
  4. Wielkanoc - jeszcze większe przygotowania
30 marca 2021

No dobrze, jak już wiemy, że Wielkanoc spędzimy w naszych własnych domach, z najbliższą rodziną pora zastanowić się, jak się do tego przygotować? Jest to czas pojednania, odpoczynku i radości, a jak wiemy radość = jedzenie! 

Zgodnie z tradycją, specjały na Wielkanoc trzeba przygotowywać w Wielki Piątek. W dodatku należy się spieszyć, ponieważ po sobotnim święceniu jajek, nie powinno się już nic przygotowywać, ani sprzątać. Świąteczne dania to m.in. żurek z jajkiem i białą kiełbasą, sałatka jarzynowa, schab pieczony ze śliwką, własnoręcznej roboty pasztety, ćwikła z chrzanem, jajka faszerowane, sernik, babka piaskowa, mazurek i wiele, wiele innych. Zdradzimy Wam nasze przepisy na niektóre wielkanocne przysmaki. Będzie pysznie. Gotowi?

1. Żurek z jajkiem i kiełbasą

Najpierw, najlepiej dzień wcześniej, należy ugotować bulion warzywny. Bulion do żurku szykujemy z kilku warzyw, bez dodatku ziół. Na tarce ścieramy: kawałek bulwy selera, korzeń pietruszki, obraną marchew. Dodajemy pora, zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, następnie przecedzamy. Podstawą dobrego żurku jest zakwas żytni. Zakwas* szykujemy z dużą ilością czosnku. 

*Przepis na zakwas: wsypujemy 1 szklankę mąki do litrowego słoika i wlewamy stopniowo 3 szklanki letniej wody, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki. Wrzucamy zmiażdżony czosnek (3 ząbki) do słoika. Do tego ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 dni. Minimum raz dziennie mieszamy zakwas drewnianą łyżką.

Teraz zabieramy się za żur: przygotuj sobie surowy wędzony boczek oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą. Boczek pokrój w drobną kostkę. Kiełbasy pokrój w plasterki. Boczek podsmaż kilka minut na patelni. Dodaj też obie kiełbasy i smaż całość jeszcze do 4-5 minut. W tym samym czasie wywar warzywny wlej do średniego garnka. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj do zagotowania. Całą zawartość patelni przełóż do gotującego się bulionu warzywnego. Zupę gotuj około 5 minut. Do zupy wlej kolejno cały zakwas na żurek. Trzeba go wcześniej zamieszać, by przelać do zupy całą zawartość. Dodaj również przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; 1 łyżeczka majeranku. Zupę doprowadź do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania. Na koniec dodaj też 3 łyżki śmietanki słodkiej 30 %. Jeśli wolisz użyć kwaśnej, wysokoprocentowej śmietany, to pamiętaj, by do szklanki odlać trochę wrzącego żurku. Wywar wymieszaj ze śmietaną i ponownie wlej do żurku.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; 1 łyżeczka majeranku
  • 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej
  • 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 3 łyżki śmietanki 30 %

Żurek Wielkanocny w hotelu Europeum

2. Wegetariański pasztet z ciecierzycy z żurawiną

Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie (co najmniej 12 godzin). Odlewamy wodę, w której się moczyła, zalewamy świeżą, lekko osoloną i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Odcedzamy i studzimy. Marchewkę i cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki i kładziemy na sicie. Ciecierzycę wrzucamy do blendera i miksujemy na nie całkiem gładką masę. Do zmiksowanej masy dodajemy otręby, startą marchewkę i cukinię, jajko, wodę, starty ząbek czosnku, bułkę tartą, sól i pieprz. Blendujemy wszystko kilka razy, ale nie na całkiem gładką masę. Na końcu dodajemy żurawinę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 50 min. Przekładamy na talerz dopiero po ostudzeniu.

Składniki:

  • 2 średnie korzenie selera - 800 g
  • 1 średnia marchew - 130 g
  • 1 średnia cebula - 200 g
  • pół czerwonej papryki - 140 g
  • 6 ząbków czosnku - 30 g
  • 3 średnie jajka
  • 5 łyżek bułki tartej - 50 g
  • 50 g masła klarowanego
  • przyprawy: łyżeczka majeranku; płaska łyżeczka soli; pół łyżeczki pieprzu

pasztet wegetariański na śniadanie

3. Babka piaskowa

Margarynę (może być również masło) rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliło i nie zaczęło gotować. Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Można także zmiksować. Następnie dodajemy aromat waniliowy i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, powoli wlewając, cały czas mieszamy i uważamy, by w cieście nie porobiły się grudki mąki. Foremkę na babkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy łyżką ciasto, wyrównując powierzchnię. Babkę piaskową pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C.Studzimy, wyciągamy ostrożnie z formy, posypujemy przez siteczko cukrem pudrem i cieszymy się cudownym smakiem i zapachem. By urozmaicić całość, w trakcie przygotowywania ciasta, możemy wlać kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego.

Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • cukier puder do posypania

Babka Wielkanocna w hotelu Europeum

Przetestuj także inne przepisy naszych Szefów Kuchni!

Udany przepis na Tłusty Czwartek

Świąteczne (za)mieszanie

mobile nav bg
Zobacz na mapie

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez OPAL INVESTMENTS Sp. z o.o., Św. Antoniego 2/4, 50-073, Wrocław , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane