Logo EUROPEUM HOTEL, Wrocław
Udany przepis na Tłusty Czwartek

Udany przepis na Tłusty Czwartek

  1. Europeum Hotel
  2. Hotel
  3. Blog
  4. Udany przepis na Tłusty Czwartek
10 lutego 2021

Znamy takich, którzy otwarcie deklarują, że gdyby mieli wybierać między Tłustym Czwartkiem, a Walentynkami, w ciemno biorą to pierwsze. 

Właściwie nie dziwi nas taki wybór, w końcu kto nie czeka cały rok na dzień, w którym można objadać się pysznymi, ciepłymi, nadziewanymi pączusiami na śniadanie,obiad, kolację i to bez wyrzutów sumienia? No dobrze, jak już ustaliliśmy, że to najlepsze święto w roku, to może przybliżymy Wam trochę jego historię i znaczenie…

historia tłustego czwartku

Otóż chodzi o to, że Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, jednocześnie jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą), więc trzeba go dobrze wykorzystać. Wcześniej zwany także zapustnym i mięsopustnym, ponieważ jadano pączki nadziewane słoniną i mięsem i sowicie zapijano je wódką. Jednak obecnie praktykuje się głównie pałaszowanie dowolnej liczby faworków (chrustu) lub pączków ze słodkim nadzieniem. Ta tradycja jest najbardziej rozpowszechniona w Polsce oraz katolickiej części Niemiec. Jako, że jest to święto ruchome, może wypaść w okresie 29 stycznia, a 4 marca. 

pączki w hotelu Europeum

Każdego roku w recepcji Hotelu Europeum na naszych Gości czekały pyszne pączki z różnymi nadzieniami, lukrem lub cukrem pudrem. Wspomnienia wspólnego zajadania się tymi przysmakami wywołuje uśmiechy na naszych twarzach. W 2021 roku niestety nie możemy kontynuować tej miłej tradycji, ale za to mamy dla Was przepisy na pyszne, domowe pączki i faworki do wykonania w domach: 

1. Tradycyjne, domowe pączki 

Składniki na około 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe: 

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
  • 100g masła (lub margaryny)
  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła
  • olej lub smalec do smażenia 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm. (Używamy szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  9. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z każdej strony.
  10. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  11. Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).

przepisy na tłusty czwartek od hotelu Europeum

2. Faworki (chrust)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiastych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10 - 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9 - 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
  3. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

 

Koniecznie daj nam znać na naszych social mediach, jak udały Ci się przepisy i jak wyglądały wypieki z naszych przepisów! Smacznego!

FACEBOOK   |   INSTAGRAM

 

Źródło przepisów: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/69-paczki-tradycyjne 

 

mobile nav bg
Zobacz na mapie

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez OPAL INVESTMENTS Sp. z o.o., Św. Antoniego 2/4, 50-073, Wrocław , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane